dimarts, 24 d’octubre del 2017

Ple del 23 d'octubre de 2017




Intervenció de la CUP-Farners referent a la Moció per aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya


Entenem que la moció focalitza molt en la defensa de l’autogovern, ho podem entendre si es tracta de recollir més suports. Tanmateix, considerem que fa falta una reflexió que situí com a tema central que tot això no és només un tema democràtic sinó de repressió del projecte nacionalista espanyol als pobles sense estat que volen independitzar-se. En aquest sentit, convé remarcar que el que hem de defensar és l’exercici de la independència i la proclamació de la República, no les institucions d’autogovern autonòmiques. 

 Per altra banda, nosaltres proposaríem esmenar el punt 3. Proposem el següent redactat:

•   Emplacem a la ciutadania a treballar per donar una resposta col•lectiva, social i política, auto organitzant-se per fer front a l’aplicació de l’article 155.

Els grups municipals van entendre que s’havia de votar amb el redactat enviat per l’AMI i l’ANC, nosaltres vam votar a favor però fent  constar que al nostre entendre la moció es queda curta hem de parlar clar i alt: SOM UNA NACIÓ!  REPÚBLICA  ARA!

El PSC va votar en contra.


Intervenció de la CUP-Farners en el torn de precs i preguntes.


En la passada comissió informativa el nostre grup municipal va comentar i demanar a la resta de grups que es posicionessin en relació a la Declaració d’Independència firmada pels grups parlamentaris de JxS i la CUP el passat 10 d’octubre, entenent que des del municipalisme podem donar suport al nostre govern durant els difícils dies que tenim al davant.

La fórmula per fer-ho quedava a discreció del ple. Durant aquest mes i durant aquesta  setmana han passat moltes coses i molt greu totes, tan greus que, al nostre entendre, justifiquen que el nostre ple s’adhereixi formalment a la Declaració. Aquest matí l’Alcalde ens demanava que deixéssim aquesta adhesió per més endavant, per quan? En la conversa que hem mantingut hem parlat de Rosa Parks i més tard he escoltat la conferència que l’Àngela Davis va pronunciar el 9 d’octubre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, totes dues dones ens reafirmen en la convicció que petits actes portats a terme amb fermesa, claredat i convicció son les grans armes que disposem per fer front a un estat demofòbic i autoritari com és el cas de l’estat espanyol.

Nosaltres ens manifestem totalment en contra de la posició de deixar per més endavant la nostra adhesió i demanem a la resta de grups que expressin la seva opinió sobre aquest punt. Per la nostra banda ens adherim a la Declaració. Ho fem formalment en aquest ple, demanem al senyor secretari que així ho faci constar en acta juntament amb el text que a continuació passo a donar lectura:


Al poble de Catalunya i a tots els pobles del món.
La justícia i els drets humans individuals i col•lectius intrínsecs, fonaments irrenunciables que donen sentit a la legitimitat històrica i a la tradició jurídica i institucional de Catalunya, són la base de la constitució de la República catalana. 
La nació catalana, la seva llengua i la seva cultura tenen mil anys d’història. Durant segles, Catalunya s'ha dotat i ha gaudit d'institucions pròpies que han exercit l’autogovern amb plenitud, amb la Generalitat com a màxima expressió dels drets històrics de Catalunya. El parlamentarisme ha estat, durant els períodes de llibertat, la columna sobre la qual s'han sustentat aquestes institucions, s’ha canalitzat a través de les Corts Catalanes i i ha cristal•litzat en les Constitucions de Catalunya. 
Catalunya restaura avui la seva plena sobirania, perduda i llargament anhelada, després de dècades d'intentar, honestament i lleialment, la convivència institucional amb els pobles de la península ibèrica. 
Des de l’aprovació de la Constitució espanyola de 1978, la política catalana ha tingut un paper clau amb una actitud exemplar, lleial i democràtica envers Espanya, i amb un profund sentit d’Estat. 
L’estat espanyol ha respost a aquesta lleialtat amb la denegació del reconeixement de Catalunya com a nació; i ha concedit una autonomia limitada, més administrativa que política i en procés de recentralització; un tractament econòmic profundament injust i una discriminació lingüística i cultural.
L’Estatut d’Autonomia, aprovat pel Parlament i el Congrés, i referendat per la ciutadania catalana, havia de ser el nou marc estable i durador de relació bilateral entre Catalunya i Espanya. Però va ser un acord polític trencat per la sentència del Tribunal Constitucional i que fa emergir noves reclamacions ciutadanes. 
Recollint les demandes d’una gran majoria de ciutadans de Catalunya, el Parlament, el Govern i la societat civil han demanat repetidament acordar la celebració d’un referèndum d’autodeterminació. 
Davant la constatació que les institucions de l’Estat han rebutjat tota negociació, han violentat el principi de democràcia i autonomia, i han ignorat els mecanismes legals disponibles a la Constitució, la Generalitat de Catalunya ha convocat un referèndum per a l’exercici del dret a l’autodeterminació reconegut en el dret internacional.
L’organització i celebració del referèndum ha comportat la suspensió de l’autogovern de Catalunya i l’aplicació de facto de l’estat d’excepció. 
La brutal operació policial de caire i estil militar orquestrada per l’estat espanyol contra ciutadans catalans ha vulnerat, en moltes i repetides ocasions, les seves llibertats civils i polítiques i els principis dels Drets Humans, i ha contravingut els acords internacionals signats i ratificats per l’ Estat espanyol. 
Milers de persones, entre les quals hi ha centenars de càrrecs electes i institucionals  i professionals vinculats al sector de la comunicació, l’administració i la societat civil, han estat investigades, detingudes, querellades, interrogades i amenaçades amb dures penes de presó.
Les institucions espanyoles, que haurien de romandre neutrals, protegir els drets fonamentals i arbitrar davant del conflicte polític, han esdevingut part i instrument d’aquests atacs i han deixat indefensa la ciutadania de Catalunya. 
Malgrat la violència i la repressió per intentar impedir la celebració d’un procés democràtic i pacífic, els ciutadans de Catalunya han votat majoritàriament a favor de la constitució de la República catalana.
La constitució de la República catalana es fonamenta en la necessitat de protegir la llibertat, la seguretat i la convivència de tots els ciutadans de Catalunya i d’avançar cap a un Estat de dret i una democràcia de més qualitat, i respon a l’impediment per part de l’estat espanyol de fer efectiu el dret a l’autodeterminació dels pobles. 
El poble de Catalunya és amant del dret, i el respecte a la llei és i serà una de les pedres angulars de la República. L'estat català acatarà i farà complir legalment totes les disposicions que conformen aquesta declaració i garanteix que la seguretat jurídica i el manteniment dels acords subscrits formarà part de l'esperit fundacional de la República catalana. 
La constitució de la República és una mà estesa al diàleg. Fent honor a la tradició catalana del pacte, mantenim el nostre compromís amb l’acord com a forma de resoldre els conflictes polítics. Alhora, reafirmem la nostra fraternitat i solidaritat  amb la resta de pobles del món i, en especial, amb aquells amb qui compartim llengua i cultura i la regió euromediterrània en defensa de les llibertats individuals i col•lectives.
La República catalana és una oportunitat per corregir els actuals dèficits democràtics i socials i bastir una societat més pròspera, més justa, més segura, més sostenible i més solidària.
En virtut de tot el que s’acaba d’exposar, nosaltres, representants democràtics del poble de Catalunya, en el lliure exercici del dret d’autodeterminació, i d’acord amb el mandat rebut de la ciutadania de Catalunya,

CONSTITUÏM la República catalana, com a Estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social.   
DISPOSEM l’entrada en vigor de la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República. 
INICIEM el procés constituent, democràtic, de base ciutadana, transversal, participatiu i vinculant.   
AFIRMEM la voluntat d’obrir negociacions amb l’estat espanyol, sense condicionants previs, adreçades a establir un règim de col•laboració en benefici de les dues parts. Les negociacions hauran de ser, necessàriament, en peu d’igualtat.
POSEM EN CONEIXEMENT de la comunitat internacional i les autoritats de la Unió Europea la constitució de la República catalana i la proposta de negociacions amb l’estat espanyol.
INSTEM a la comunitat internacional i les autoritats de la Unió Europea a intervenir per aturar la violació de drets civils i polítics en curs, i a fer el seguiment del procés negociador amb l’Estat espanyol i ser-ne testimonis.
MANIFESTEM la voluntat de construcció d’un projecte europeu que reforci els drets socials i democràtics de la ciutadania, així com el compromís de continuar aplicant, sense solució de continuïtat i de manera unilateral, les normes de l’ordenament jurídic de la Unió Europea i les de l’ordenament de l’estat espanyol i de l’autonòmic català que transposen aquesta normativa.
AFIRMEM que Catalunya té la voluntat inequívoca d’integrar-se tan ràpidament com sigui possible a la comunitat internacional. El nou Estat es compromet a respectar les obligacions internacionals que s’apliquen actualment en el seu territori i a continuar sent part dels tractats internacionals dels quals és part el Regne d’Espanya.
APEL•LEM als Estats i a les organitzacions internacionals a reconèixer la República catalana com Estat independent i sobirà. 
INSTEM al Govern de la Generalitat a adoptar les mesures necessàries per fer possible la plena efectivitat d’aquesta Declaració d’independència i de les previsions de la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República. 
FEM una crida a tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes de la República catalana a fer-nos dignes de la llibertat que ens hem donat i a construir un Estat que tradueixi en acció i conducta les inspiracions col•lectives.
Els legítims representants del poble de Catalunya:

Barcelona, 10 d’octubre de 2017



Aquest és el text de la declaració d'independència de Catalunya, signat  pels diputats de Junts pel Sí i la CUP.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada