dimarts, 10 de gener del 2012

MOCIÓ DE L’ASSEMBLEA DE LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR (CUP) PER LA SOBIRANIA NACIONAL I PER EXPRESSAR LA VOLUNTAT D’ABOLIR LA MONARQUIA BORBÒNICA

Joan Carles I fou proclamat Rei d’Espanya el 22 de novembre de 1975, succeint al dictador Franco com a Cap de l’Estat espanyol. Prèviament havia jurat ‘los principios fundamentales del Movimiento’, principis fonamentals de la dictadura franquista, dues vegades: el 22 de juliol del 1969 i sis anys després amb Franco ja mort. En tots dos casos va jurar lleialtat al principis fonamentals del ‘Movimiento Nacional’ i en el jurament de l’any 1969 va dir: ‘Recibo de su Excelencia, el Jefe del Estado y Generalísimo Franco, la legitimidad política surgida el 18 de julio de 1936’, acceptant, conseqüentment, la sublevació colpista en contra de la legitima democràcia republicana, que va provocar la mort de més d’un milió de persones, l’exili de moltes més persones, la posterior duríssima repressió que va durar 40 anys i les execucions sumàries que van assassinar, entre d’altres, al President Lluís Companys. D’aquest juraments no es coneix la seva renúncia.

Però, la monarquia espanyola està desfasada també per molts altres motius, dels quals en podem citar:

  • El Cap de l’Estat espanyol és un militar, ja que correspon al rei el comandament suprem de les Forces Armades.
  • La persona del Rei és inviolable i no està subjecte a responsabilitat.
  • El càrrec de rei és hereditari i vitalici i, per tant, no està subjecte a les normes més elementals de la democràcia, ni està sotmès a la sobirania popular, principi màxim de les democràcies modernes.
  • El càrrec de rei contravé les lleis d’igualtat, atès que només pot ser reemplaçat per un descendent mascle.
  • No es pot efectuar cap control sobre els diners que lliuren els ciutadans, mitjançant els Pressuposts Generals de l’Estat espanyol, al Rei ni a la seva família.
Tot això situa al Rei i els seus hereus per sobre de la ciutadania, preservant privilegis anacrònics, sobretot en temps de crisi econòmica, i, per tant, contrari al principi universal d’igualtat de tots els homes davant la llei.

Atès que la nació catalana viu sotmesa des de fa 300 anys a l’ocupació militar per part de la monarquia borbònica. Una ocupació militar que va començar amb el rei Felipe V, IV pels catalans.

Atès que la nació catalana s’ha manifestat majoritàriament a favor d’un règim republicà.

Atès que Santa Coloma de Farners és un municipi integrat per persones que creuen en els principis de la democràcia, on la sobirania popular i la igualtat entre les persones constitueixen dos dels seus fonaments bàsics.

Atès que l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners desitja contribuir en l’increment del nivell democràtic tant a la nostra vila com a la resta dels Països Catalans.

Atès que la vila de Santa Coloma de Farners ja va expressar la seva voluntat de crear un estat català lliure, sobirà i republicà, integrat en la Unió Europea, en la Consulta celebrada el 13 de desembre del 2009.

Atès que el Consistori va aprovar una moció declarant l’ajuntament de Santa Coloma de Farners moralment exclòs de la Constitució Espanyola, el 8 de novembre del 2010.

Per tot això, el ple de l’ajuntament de Santa Coloma de Farners, reunit en sessió plenària ACORDA:

1. Declarar la vila de Santa Coloma de Farners moralment exclosa del domini de la monarquia espanyola.

2. Expressar la voluntat de viure en uns Països Catalans plenament lliures i democràtics, on es respecti la sobirania popular i la igualtat entre ciutadans.

3. Expressar la nostra voluntat d’excloure els símbols monàrquics de les nostres institucions municipals.

4. Sol·licitar al Parlament de Catalunya que iniciï els tràmits necessaris per presentar una proposició de llei al Congrés espanyol de reforma de la Constitució espanyola que contempli l’abolició de la monarquia i permeti iniciar un procés de separació de la nació catalana i de qualsevol altre nació de l’estat espanyol.

5. Instar al Parlament de Catalunya, en cas que la reforma constitucional sigui denegada per les Corts Espanyoles, a iniciar i preparar els tràmits necessaris per donar compliment a les aspiracions expressades, mitjançant la convocatòria d’un referèndum d’independència.

No obstant això, el Ple decidirà el que consideri més oportú.

Santa Coloma de Farners, 8 de gener del 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada