dimecres, 26 de març del 2014

PROPOSTA PER UN PLA D’USOS DE LA RIERA


 Al ple del maig la CUP Farners presentarem una proposta per a la redacció d’un pla d’usos de la riera, us en fem un resum:

El problema de subministrament d’aigua potable és recurrent al municipi en episodis de sequera degut a l’existència de captacions d’aigua de la riera per a reg que no responen a cap normativa actual i que l’assequen totalment. Alhora l’aprovació del POUM està sotmesa a la solució del subministrament d’aigua de la població.

Sobre això, el ple de l'Ajuntament va aprovar dues mocions. En una es sol·licitava a l'Agència Catalana l’Aigua (ACA) i a la Generalitat la revisió de totes les concessions d’aigua segons la legislació i tarifació actual, i s’emplaçava l'Ajuntament a emprendre accions per restablir el dret dels ciutadans a l'aigua potable. Cap de les dues coses no s’ha fet. En l’altra moció ens oposàvem a la gestió privada de l'abastament.

El govern municipal manifestava a l’ACA la manca de sentit comú en que l'ús de l'aigua pels regants passi per davant de l'abastament municipal i entenia com a prioritària la redacció de les Normes d'Explotació de la Riera que inclogui quines han de ser les prioritats d'ús de l’aigua. També ha valorat la connexió al Pasteral. El pressupost vigent inclou una partida per la connexió al Pasteral de 600.000 € a càrrec dels propietaris del polígon, cosa que contradiu els acords del ple, i més donada la privatització d'Aigües Ter-Llobregat.

Els transvasaments són desaconsellats per les directives europees i per les entitats ecologistes. La conca de la Tordera és l’única de Catalunya sense embassaments ni transvasaments, cosa que li confereix un molt alt valor ecològic afegit pel que fa a l’estudi dels ecosistemes fluvials mediterranis.

Per tot això proposem que l'Ajuntament redacti les Normes d'Explotació o Pla d’Usos de la Riera, incloent els seus afluents i el seu aqüífer, i insti a l'ACA a afegir-s’hi o a aprovar i executar el pla que aprovi l’Ajuntament.

Aquest pla d’usos haurà de resoldre l’assignació de cabals per aquest ordre de prioritats. 1- garantir el manteniment d’un cabal ecològic. 2- garantir el subministrament d’aigua potable al poble. 3- en funció dels anteriors, determinar el cabal disponible per a reg en cada època de l’any. I 4- el subministrament d’aigua per a usos industrials estarà fora d’aquesta assignació de cabals de la riera i es farà des de l’aqüífer profund a través del pou de la Mania, ja que aquesta aigua no necessita ser de la mateixa qualitat que l’aigua de boca.

La proposta també inclouen altres punts, com la realització de consultes a la població per adoptar mesures per garantir el subministrament o la connexió a un sistema privat,desestimar transvasaments que suposen una alteració de la composició natural de l’aigua de la conca de la Tordera, adaptar el POUM a les disponibilitats d’aigua que determini aquest pla i fer extensives les recomanacions d’elaboració d’un pla d’usos de l’aigua a tota la conca de la Tordera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada