dijous, 13 d’octubre del 2011

Cap a la municipalització dels serveis, començant per la neteja viària i la deixalleria


El proper dilluns, 17 d'octubre, en ple extraordinari, la CUP Farners proposarà una modificació significativa del plec de condicions pel contracte de recollida d'escombraries, neteja dels carrers i gestió de la deixalleria que vol ser aprovat. Aquest és un contracte important, de més d'1 milió d'euros, i que té una presència significativa en el poble, i que proposa una durada de 4 anys.
Principalment, la modificació plantejada per la CUP consistirà en treure del contracte la neteja dels carrers i la gestió de la deixalleria, per trobar maneres alternatives de gestionar-ho.
Seguidament, es presenten les modificacions que presenta la CUP, i que tindran un efecte important i beneficiós per al poble, i que suposaran un primer pas cap a la definitiva municipalització del servei d'aquí 4 anys.
En el primer cas, la neteja viària, donada la poca necessitat de maquinària que hi ha, és un camp adient per crear ocupació. Ja sigui en forma de cooperativa de treball, en forma d'empresa municipal o bé sent assumida com a part de les tasques de la brigada municipal. Al fer-ho, i repartint el temps de treball necessari, es permetria que gent que no té feina ni perspectives de trobar-la, pugui gaudir d'una feina remunerada i per tant, d’un ingrés regular. Fins i tot, es podria establir un sistema de rotació, fent que persones amb necessitats urgents en comptes de rebre una ajuda, poguessin guanyar-se el seu propi sou.
En el segon cas, la gestió de la deixalleria, si bé també podria crear ocupació repartint el treball, el seu interès principal radica en una altra banda, la gestió de recursos reutilitzables. Quantes vegades no hem vist objectes en un contenidor que es podrien reutilitzar? Recuperar el control de la deixalleria permetria crear un espai, on, amb la participació dels usuaris/es, en la formació ocupacional i l’intercanvi de coneixements, es podria fomentar la reutilització d'objectes i la investigació i experimentació en les diferents formes de fer-ho. Evidentment, som conscients, que quedarà una part de residus no són reutilitzables. Però ja hauríem fet un canvi important.
Així doncs, ambdues propostes suposarien un canvi substancial a l’ajuntament, ja que en primer lloc, la contractació completa dels serveis que necessita l’ajuntament, és un encariment del cost d’aquests. Si una empresa privada fa quelcom, és perquè hi guanya diners. Legítim, sí. Però des del punt de vista d'una institució que podria organitzar-se per satisfer la necessitat, no és massa intel·ligent.
En segon lloc, les modificacions presentades per la CUP, suposen una bon inici per canviar la manera amb què es gestionen els assumptes municipals. Proposem introduir canvis, no necessàriament més cars, però que atempten contra la rendibilitat capitalista. Repartir el treball o fomentar l'intercanvi són pràctiques necessàries en els temps que corren. Però que el mercat, per sí sol, no introduirà.
I finalment, les propostes de la CUP, suposen un primer pas cap a la municipalització dels serveis. De manera que puguem anar recuperant el control sobre serveis que tots i totes financem amb els nostres impostos, però que entre institucions i empreses han situat fora del nostre control.
Endinsats en una crisi econòmica devastadora, repartir el treball és necessari. Fomentar l'intercanvi i la reutilització són pràctiques importants per afrontar la crisi ecològica. Però, a més a més, recuperar el control és un imperatiu d'higiene democràtica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada