divendres, 9 de desembre del 2011

Notes de ple. Sessió extraordinària de 1 de desembre de 2011


Un altre d'aquests plens de pocs punts, extraordinari i, per tant, sense precs ni preguntes, convocat per a aprovar un tema qualsevol d'urgència més que qüestionable. En aquest cas, es tractava de resoldre una al·legació a l'Ordenança de l'IBI modificada a l'octubre. I perquè no fos dit, hi afegim una modificació de crèdit. Que no és altra cosa que arreglar els comptes pressupostats, portant diners de partides a on no s'han gastat, cap a partides a on n'han faltat.

L'al·legació no tenia més història: des dels propietaris de l'entorn de nova urbanització del carrer Moragues es demanava una rebaixa de l'IBI ja que tal i com està el mercat immobiliari, no es corresponen els valors cadastrals amb els preus reals de mercat. Com si mai el valor cadastral hagués servit de referència als preus de mercat!

La gràcia va estar en que si bé la majoria de grups estàvem d'acord en desestimar l'al·legació (excepte el PP, no fos cas que atemptés a la propietat privada), el redactat presentat pel govern implicava que al votar en contra de l'al·legació es votava a favor de les ordenances, fet que va provocar que tots els grups de l'oposició vam decidir abstenir-nos.
Una interpretació més flexible del funcionament del ple, amb una votació punt per punt, hauria permès recollir millor els diferents posicionaments de cadascú. Però clar, perquè això es produeixi el govern ens ha de presentar les coses d'una altra manera, o acceptar les propostes que fem des de la CUP.

La segona part del ple, la modificació de crèdit, era una altre tema. Com hem dit abans, es tracta de treure diners d'unes partides on no s'han gastat per posar-les a on se n'ha gastat de més. Per la banda d'on surten els diners, bàsicament surten de dos partides: 226.000 de despeses en personal no gastades i 161.000 d'arranjament de carrers.

De la part d'arranjament de carrers, no ens preocupa especialment, però sí que existeixin tants diners no gastats en personal: si es refereixen a llocs de treball pressupostats però no creats, i en un moment en què tenim 900 aturades al poble, no ens sembla en cap cas raonable. Però si es refereixen a baixes no cobertes, encara és pitjor: pretendre estalviar diners d'aquesta manera és la millor forma de deteriorar els serveis públics, i això a Santa Coloma ja està passant.
I per la banda de les despeses no deixa de ser sorprenent que aparegui una partida de 144.000 euros no pressupostada de la Casa Museu, qualificada com a part del projecte i de la direcció d'obres. No podem dir que estigui bé ni malament, caldria poder examinar-ho amb més detall i comprovar si, com afirma el govern, tota l'obra es liquidarà sense sobre cost. Però el què si que ens sembla greu és que sobre un pressupost en festes de 290.000 euros, se'n gastin 120.000 de més, més d'un 40%!
I, curiosament, de les tres partides implicades (Festa Major, Ratafia i Altres), no ha estat en la Ratafia a on ha calgut afegir diners: és a dir, en la festa on més presència i capacitat de decisió tenen les entitats, millor s'ha gestionat el pressupost. És per pensar-s'ho, no?

Se'ns demana, alhora, aprovar a aquest suplement de crèdit quan precisament s'estan demanant les factures i contractes justificatius d'aquestes despeses i no se'ns està ensenyant res de res.
De les opinions expressades ens quedem amb la connivència entre CiU i CpC en acceptar el dogma neoliberal del moment: no hi ha més remei que reduir en personal. ERC sembla que no tingui res a dir al respecte i el PSC desapareix parlant de l'acció de govern. Govern que ens va respondre sobre la plaça de cultura no creada, discutible, però de les baixes no cobertes, res de res.
I a l'alcalde li ofèn que l'acusem de mala gestió en el tema de festes. Mentre no puguem comprovar-ho per nosaltres mateixos no creiem que hi hagi altre cosa a dir: es gasten un 40% de més i no ens ho justifiquen, com us ho prendríeu vosaltres?

Sobre el tema, i mentre CpC, PP i CUP vam votar contra, des d'ERC van optar per l'abstenció basant-se en que s'havia millorat respecte a l'any anterior. Així mentre que el 2010 s'havia gastat un total de 451.000 euros en festes, ara s'havia baixat a 410.000. No està malament, d'aquí a tres anys podem esperar que el govern quadri el pressupost i que deixi de gastar-se els diners, que haurien de servir per crear llocs de treball i per a mantenir serveis socials, en festes sense cap control i a benefici de no se sap ben bé qui. O sí que sap, què carai!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada