dijous, 17 de maig del 2012

Valoració del ple ordinari del 14 de maig


En l'últim ple, del passat dilluns 14 de maig, es van aprovar 4 de les 6 mocions que havíem proposat. Ho celebrem! Però cal que destaquem que les 2 que no han estat aprovades feien referència a la participació i a la millora del funcionament de l'Ajuntament (últims paràgrafs). Encara queda molta feina per fer!

Ple ben llarg, més de 3 hores i mitja i això que vam acabar precs i preguntes a tota màquina. I es lògic, 4 grups a l'oposició i 2 al govern dóna per molt, finalment, els convencerem que potser sí que cal un ple cada mes?

S'aprovà iniciar la modificació de la Trama Urbana Consolidada, que defineix a on poden ubicar-se establiments comercials (a favor PSC i CiU, en contra CUP i CPC). Els arguments per votar que no van ser  que si tenim el POUM en modificació, millor esperar a fer-ho tot a la una, i no continuar donant llicències dubtoses o forçades que ens porten després problemes.

S'aprovà la liquidació de les obres de can Gironès (a favor PSC, PP i CiU, amb l'abstenció de la resta). Nosaltres no vam participar en tot el procés i per tant, acceptàvem per bo que no es gastés més del què es va pressupostar. Des d'ERC van mostrar preocupació per partides no executades que després s'haguessin de realitzar. Veurem què passa.

Es va aprovar la moció en defensa dels jutjats presentada per ERC, PSC i CiU (unanimitat), suprimir el registre de parelles de fet, que ha perdut utilitat (unanimitat), les mocions d'ERC demanant la gratuïtat de l'AP-7 (unanimitat) i pel retorn del 0,7% de l'IRPF destinat a fins socials (assentiment). Per contra el PP va haver de soportar el xàfec d'ERC i del govern a la seva proposta per a subvencionar els llibres de text a les escoles públiques (retirada al final) i el nostre xàfec a la moció per fomentar la igualtat, que va ser aprovada amb el vot de PSC, CiU, CPC i PP. Si hi vam votar en contra es perquè no es pot fer una política que sistemàticament ataca les condicions de la dona treballadora i després pretendre fomentar la igualtat amb mocions i plans buits de contingut.

Força més polèmica va ser la discussió de la proposta d'ERC, finalment retirada, per a subvencionar aquells a qui el PP ha apujat l'IBI (un 6% a la meitat més cara). Tot i que la proposta que ERC presentaven millorava la presentada al març, no vam entrar en la discussió després de manifestar que no es pot pretendre subvencionar a qui ho pot pagar, mentre gent que la passa ben magra no rebrà un duro. El govern no es mostrà molt disposat, per la dubtosa legalitat de tot plegat i perquè, veient com van les coses, potser sí que acabarem necessitant aquests diners.

De les mocions presentades per la CUP, 4 aprovades: a favor de la gestió pública de l'aigua i contra la privatització d'Aigües Ter-Llobregat (CUP i ERC a favor, PP en contra), per la insubmisió fiscal (on el PP va trencar la unanimitat), de suport a la campanya #novullpagar (ERC, CPC i CUP a favor, PP en contra) i per la supressió de les pilotes de goma (on l'abstenció del PP va tornar a trencar la unanimitat).

I finalment, de les dos mocions que vam presentar per a anar avançant en participació, vam retirar la que demanava un procés participatiu sobre les ordenances fiscals (sembla mentida que es vulguin trobar tants problemes i tan poques solucions) i es va tombar la que proposava la creació de dues comissions informatives (a favor CUP i CPC, en contra PSC i CiU).

El tema de la manca de participació comença a ser preocupant i amb més matisos del què pot semblar a priori. El regidor de participació no troba complicitats amb Sopa de Pedres, que el dirigeix a la Federació d'Entitats, per a muntar el grup promotor del Consell de Poble. I és que consideren que ells no són representatius de res, que ho és la Federació on participen. Lògic, no? 
Des de la CUP li vam demanar que ens passés la proposta que presentà l'empresa contractada per crear el Consell de Poble, al què respongué que no seria just per als altres grups fer-nos-la arribar a nosaltres i no als demés. No se li devia ocórrer que també la podia enviar a tothom...

El regidor de Barris anuncia que retardarà l'inici de les reunions amb veïns perquè no es solapi el procés amb la creació del Consell de Poble. No sabem si això és perquè el de Participació no vol que se li tregui protagonisme o perquè l'empresa pensa que se li acabarà la feina massa d'hora..., però el resultat es que tenim al regidor del govern més disposat, que ha dit que retardarà les reunions amb els veïns.

Al portaveu d'ERC, ex-regidor de participació la passada legislatura, li vam haver d'explicar per a què servien les comissions informatives. I clar, que pretengui donar-nos lliçons quan es fa cada cop més notori que en 4 anys no va aprendre tot el que hagués pogut amb el càrrec que tenia, té la seva gràcia. Clar, si de la teoria de la participació s'hagués passat més a la pràctica, ara ens podria explicar moltes més coses. En fi, seguirem intentant-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada