dijous, 7 de juliol del 2011

Volem els plens amb periodicitat mensual

Bé, ja hi som.
Obrim aquest blog com a espai quotidià per a fer pública la nostra feina a l'ajuntament. No tenim massa experiència en gestionar-ne i, per tant, de moment és un espai en construcció.
Després de la constitució del ple de l'Ajuntament, el passat 22 de març, on vam prometre el càrrec per tal de poder servir el nostre poble. Dilluns passat, vàrem participar a la primera Comissió Informativa (CI). 
 
Les CI són reunions prèvies al ple on s'exposen els temes que es portaran al ple i a on es traspassa la informació necessària. En aquest cas es va parlar del cartipàs, on, per exemple, es fixen les retribucions que cobraran els regidors i l'alcalde.
Estem estudiant les retribucions proposades. De moment avancem que només es proposa una persona amb dedicació exclusiva amb sou: l'alcalde. La retribució d’aquest no ens sembla excessiva; seria comparable, per exemple, a un director d'institut.
Amb el que sí que estem en desacord és amb la periodicitat dels plens. L'equip de govern proposa fer-los cada 2 mesos, però a la pràctica se'n vénen fent 12 o 13 l'any, 6 d'ordinaris i la resta d'extraordinaris.
Entenem que es millor fer-ne un cada més, i que tingui caràcter d'ordinari, per les següents raons:

- Per respecte i promoció de la participació ciutadana: el reglament que permet a les persones i entitats participar en els plens estableix que es pot realitzar una pregunta en un ple i que serà contestada en el ple següent. Si els plens fossin programats cada mes,escurçaríem el temps de resposta a la meitat.

- Per facilitar la tasca a la oposició: els plens ordinaris tenen apartat de precs i preguntes, en canvi els extraodinaris no.
- A més a més, les dates del ple i de la comissió informativa són conegudes (segon i primer dilluns de cada mes), a diferència dels plens extraordinaris, que es convoquen quan es considera necessari, i la comissió informativa del ple és només 2 dies abans, en comptes de 7 dies abans com pot ser un ple ordinari. Aleshores, en el cas de tenir molta documentació a consultar, és un problema per l’oposició.

- No hi ha cap necessitat de realitzar plens extraordinaris, és a dir, tot els temes es poden tractar en ple ordinari.

- El contingut de cada ple es pot pactar. Si un ple ha de tenir molta teca, el de pressupostos per exemple, es pot deixar un únic punt a l'ordre del dia. Però respectant tant l’espai de precs i preguntes i el de participació ciutadana.

- En el cas que es donés un ple amb poca feina, el fet de mantenir la participació ciutadana i el respecte a la feina de l'oposició ja ens sembla prou important com per tenir un ple ordinari, enlloc d’extraordinari. Alhora es podrien aprofitar aquestes sessions per realitzar debats sobre assumptes importants, sense la urgència d'haver d’aprovar res. Per exemple sobre com podem afrontar les crisis que patim, o sobre quina mida han de tenir els serveis socials del poble. Un altre exemple podria ser una proposta que tant la CUP com el PSC teníem en el nostres programa: què entenem i quines funcions han de tenir un Consell de Poble.
Aquests són els arguments que tenim per modificar la proposta de govern, i passar d’una periodicitat de plens ordinaris cada dos mesos, a un ple ordinari cada mes i així reduir el nombre de plens extraordinaris. Per tirar endavant la proposta, ja hem iniciat contactes amb els diferents grups municipals. Dilluns vinent (ple a les 8 del vespre) en sabrem la resposta. Estàs convidat a assistir al ple, és obert a tothom

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada