dijous, 8 de setembre del 2011

La CUP Farners presentarà una moció en defensa de la fórmula utilitzada pel regidor de la CUP, Eloi Ginestà, en la presa de possessió del càrrec, el passat 11 de juny

A la moció que es presentarà el proper ple, dilluns 12 de setembre, es rectifica la validesa de la fómula pronunciada per Eloi Ginestà, el passat 11 de juny, donat que complia amb les finalitats perseguides pel jurament (sentencia 8/1985 del Tribunal Constitucional, del 2 de Gener de 1985).

El passat 11 de juny tingué lloc l'anomenat ple d'investidura, mitjançant el qual els regidors escollits varen prendre el seu càrrec i es formà el Ple de Santa Coloma de Farners pels propers anys.
El candidat electe per la CUP Farners, Eloi Ginestà, va prendre la possessió del càrrec en els següents termes: ”Prometo per imperatiu legal i per poder servir al poble que m'ha escollit, únic dipositari de sobirania, però sense renunciar mai ni als principis republicans, ni a la independència del meu País, ni a la reunificació de la Nació Catalana”. El secretari de la corporació afirmà que no era una fórmula vàlida i insistí que es formulés en els termes que estableix el RD mencionat.Davant de la situació de bloqueig que es generava, el candidat de la CUP Farners obtà per reproduir el text del RD.

Davant d'aquests fets exposem el següent:
·         Si algú havia de qüestionar la idoneïtat de la promesa realitzada, això requeia en la Mesa d'Edat, i no en el secretari, que evidentment havia d'assistir a la Mesa en aquesta decisió.
·         Tal com reconeix la sentència 8/1985 del Tribunal Constitucional, de 2 de gener de 1985, la fórmula del jurament només té fonament en una disposició de caràcter reglamentari, el Real Decret esmentat. No té per tant rang legal.
·         Determinar la idoneïtat de la fórmula emprada ha de prendre en consideració si es compleix les finalitats perseguides amb el jurament, això és, vincular en consciència al que jura o promet i ser un element reforçador de la confiança del poble cap als seus dirigents al manifestar en públic el seu acatament a la Constitució.

Entenem que la fórmula emprada complia amb les finalitats perseguides pel jurament, mantenint intacte el dret a la llibertat d'expressió, així com el dret dels ciutadans i ciutadanes a participar en els assumptes públics a través d'eleccions per sufragi universal. Per tant, l'actitud del secretari pretenia condicionar la presa de possessió del càrrec per part del candidat de la CUP Farners, imposant una càrrega constitucionalment infundada.

Per totes les raons exposades, la CUP Farners proposa al Ple de Santa Coloma de Farners l'adopció del següent acord:
·         En virtut de la sentència 8/1985 del Tribunal Constitucional, de 2 de gener de 1985, es reconeix que la fórmula continguda en el Real Decret 707/1979, de 5 d'abril, no es pot considerar com d'obligat compliment. I com a tal, correspondrà a la Mesa d'Edat de cada ple d'investidura determinar la idoneïtat de la fórmula que qualsevol regidor electe pugui pronunciar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada