divendres, 27 de gener del 2012

Informe i valoració del Ple de 23 de gener.


És evident que no sempre serà així, però aquest cop sí que podem dir que fa més feina un regidor de la CUP, que tota la resta del ple plegat.

En primer lloc, es va aprovar el nou Reglament del Servei de Subministrament d'Aigua Potable, en la que ens vam abstenir. Perquè, per una banda, sí que s'ha acceptat la nostra petició d'incloure la obligatorietat de les escomeses especials per a piscines i altres usos sumptuosos. Entre aquests, hi figuren també els jardins, amb el què estem d'acord, però que considerem que necessita un millor redactat. Ara bé, per altra banda, la resta de peticions que vam formular no van ser ateses.

S'aprova també, amb l'acord de tots els grups del ple,  la cessió de terrenys per al centre d'investigació sobre la biomassa, cosa que indica que el projecte va endavant. 

Vam ser la única nota discordant en l'aprovació del plec de clàusules per a la venda de terreny al polígon. I és que no creiem que la rebaixa en el preu i les facilitats de pagament hagin de ser raons tan determinants quan tenim un ajuntament oficialment sense problemes econòmics, però sí amb problemes d'espais i amb els terrenys de la piscina sense pagar. El patrimoni municipal, sorprenentment petit en una ciutat que ha crescut molt en els últims anys, hauria de servir per a cobrir les pròpies necessitats d'equipaments. En opinió de l'alcalde hi ha altres solucions. De moment, però, tenim problemes que fa anys que duren.

Es va aprovar amb 15 vots a favor, 1 abstenció (PSC) i un vot en contra (PP) l'adhesió a l'Assemblea de Municipis per la Independència. L'alcalde no va voler votar de cap manera el cinquè punt, que era per penjar l'estelada al balcó; retallant així la moció que Farners per la Independència proposava. El millor però, fou la intervenció de la senyora García, regidora socialista, a l'hora d'explicar la llibertat de vot del seu grup, en què justificà el seu vot positiu perquè volia que l'alcalde representés també als ciutadans socialistes en aquesta associació. Mostrant que ha entès molt bé que la independència no és només per als independentistes, sinó per al conjunt del país.

Per contra, va ser rebutjada la moció que presentava la CUP per demanar l'abolició de la monarquia, amb els vots en contra de PSC, PP i CiU, mentre Colomencs pel Canvi s'abstenia i era recolzada per CUP i ERC. L'argument contrari del govern era ben simple: no tenen sentit aquestes mocions. Cosa que ens sorprèn quan aquest mateix consistori n'ha aprovat d'altres com la de declarar-se moralment exclòs de la Constitució. És evident que els límits autoimposats de l'autonomisme continuen ben presents.

De les dues mocions que presentàvem sobre habitatge; la primera, per un reglament d'habitatges desocupats, fou rebutjada amb 4 vots a favor (CUP i ERC), 4 abstencions (PP i CPC) i 9 vots en contra (PSC i CiU, el govern). La segona, sobre desnonaments, la vàrem retirar després d'acceptar retirar-ne els punt més conflictius i deixar-la pràcticament en una moció testimonial de rebuig als mateixos. Però ni així. Cal tenir en compte que la del reglament d'habitatges ja venia del ple de setembre i, després de retirar-la, la tornàvem a presentar amb retocs importants que impedien qualsevol mena de dubte legal al respecte. Però ha quedat ben clar que amb els drets dels propietaris, aquesta densa capa de rentistes que hi ha a Santa Coloma, no s'hi juga. I això que en d'altres pobles (des de Girona, a Sant Cugat del Vallès, de Berga a Barcelona), alguna cosa s'ha anat movent i aprovant.

I finalment, cal constatar que tenim un seriós problema de participació. Presentàvem dos mocions al respecte: per a modificar el reglament de participació de forma que les entitats i les veïnes poguessin portar mocions al ple, i per a convocar una audiència pública, per tal que el govern expliqués l'estat de comptes de l'Ajuntament. La primera, la vam retirar perquè estem en un atzucac, i és que tant el Pla Director, acabat formalment a l'octubre però no presentat, i el ROM, suposadament en procés, no hi són. I qualsevol avenç al respecte el govern el vol fer passar per aquí. 

Però va ser en la presentació de la segona moció, la que proposava la convocatòria d'una audiència pública dels compte de l'Ajuntament, on més es va posar de relleu la situació. Fins i tot, abans de poder llegir la moció, l'alcalde ja va començar a respondre'ns dient que es comprometia a fer una sessió explicativa abans de 6 mesos.
Evidentment, des de la CUP li vam acceptar i proposar canviar els 2 mesos que demanàvem a la moció, pels 6 que ell oferia. I llavors ens argumentava que ho presentàvem com una cosa acotada; quan en realitat la resta de punts  de la moció feien referència a què es pactessin, via consens entre els diferents grups, com aniria tot plegat. Però està clar que hi ha qui no sap què vol dir consens. O que no li interessa. Al final 8 vots a favor (tota l'oposició) i 9 en contra (tot el govern).
Algun dubte al respecte?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada