dijous, 12 de gener del 2012

MOCIÓ QUE PRESENTA LA CUP PER AL DESENVOLUPAMENT D'UN REGLAMENT D'HABITATGES DESOCUPATS

Des de la CUP Farners expressem la nostra preocupació per la gran quantitat d'habitatges buits que hi ha a la ciutat i que provoquen que la ciutat creixi de manera artificial, ja que es desenvolupen noves zones urbanístiques mentre hi ha barris consolidats amb un alt nombre d'habitatges desocupats. Aquest fet, combinat amb la no sortida d'aquests pisos al mercat de venda o lloguer, provoca que hi hagi un desajust entre l'oferta i la demanda d'habitatge a la ciutat, donant-se la paradoxa que hi ha gent que busca llar i que hi ha llars sense gent. Una part no menyspreable d'aquestes vivendes buides poden provenir de processos d'execució hipotecària, i estar, per tant, en mans de bancs.

L'existència d'habitatges buits és alhora contradictòria amb la funció social de la propietat d'aquests mateixos habitatges, reconeguda en la llei 18/2007 de dret a l'habitatge, que estableix en el seu article 5, entre altres raons, l'incompliment de la seva funció social precisament per restar un habitatge desocupat de forma permanent i injustificada.

Aquesta llei estableix a través del seu articulat un conjunt de mesures per a modificar aquesta situació, i que haurien de concretar-se en un Pla Local d'Habitatge, actualment, inexistent. Com a pas previ considerem important quantificar i identificar el nombre d'habitatges buits, per la qual cosa ha de definir-se acuradament quines condicions i criteris cal aplicar.

Alhora cal considerar que a l'article 9, apartat 2, de l'Ordenança Reguladora de l'Impost de Béns Immobles, “s'estableix un recàrrec del 50% sobre la quota líquida dels béns immobles urbans d'ús residencial desocupats amb caràcter permanent”. Aquest recàrrec, ben aplicat, hauria de ser una de les mesures que permetés la sortida al mercat d'habitatges desocupats.

Aquest recàrrec, però, no ha pogut ser aplicat, donat que l'Estat no ha desenvolupat, a data d'avui, cap Reglament que determini què és un “bé immoble desocupat amb caràcter permanent”, fet que ha creat un buit legal que, en funció de la seva autonomia, és responsabilitat de l'Ajuntament omplir.

Per tot això, la CUP proposa al Ple de Santa Coloma de Farners l'adopció del següent acord:

- Instar al Govern de l'Estat espanyol a definir les condicions que permetin aplicar el recàrrec sobre habitatges buits previst en l'Impost de Béns Immobles.

- Desenvolupar un Reglament per tal de determinar com i quan cal considerar que un immoble és desocupat de forma permanent i injustificada, a fi de poder elaborar-ne un cens.

- Mentre el Govern de l'Estat no doni resposta a la primera qüestió, emprar el propi reglament com a base per a totes aquelles mesures que s'acordi aplicar a fi de defensar el dret a l'habitatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada