dilluns, 21 de gener del 2013

Per què ens abstindrem en la votació del Reglament del Consell de poble?



La CUP creu fermament que el model de democràcia actual és deficient i queda molt recorregut per millorar-la. Per permetre i incentivar la participació es requereix que hi hagi una gestió transparent de la informació, i que es creïn els canals per a què la gent pugui opinar i ser escoltada. Aleshores per què ens abstindrem en la votació del reglament del consell de poble?

Doncs perquè després d’analitzar el procés i el consell de poble en sí, creiem per una banda, que és començar la casa per la teulada sense haver construït els fonaments, i perquè no estem d’acord amb algunes de les característiques del consell de poble.

Primer de tot, ens segueix sorprenent l’aferrissada aposta pel consell de poble quan encara s’ha d’aprovar un Pla Director, que va ser dinamitzat per la mateixa empresa que s’ha contractat ara pel Consell de Poble. L’Administració pública ha de ser l’òrgan per antonomàsia que ha de mostrar una gestió dels diners més eficient i menys malbaratadora, ja que és la gestió dels diners del poble. Gastar-se 8000 eurus per contractar la mateixa empresa que ens va fer participar en l’elaboració del Pla Director (12000euros), que jau en un calaix sense haver estat aprovat, i que per tant, no ha suposat cap millora per a la població, és una falta de respecte a la ciutadania i requereix desencallar aquest document per decència i coherència amb el discurs proparticipació que té el regidor.  

Pas a pas aprofundim en la democràcia. A Farners de la Selva la història de la participació ciutadana a l’Ajuntament és curta i poc àgil. Es va fer un petit pas quan es va crear un reglament en què les persones podien fer preguntes al ple, però era limitat i rígid. Les entitats i individus encara han de demanar a algun partit que els presenti les mocions, no ho poden fer elles mateixes. Així doncs, creiem que el Consell de Poble és només una de les possibles apostes per promoure la participació, hi havia un reguitzell d’accions prèvies per convidar a la població a participar i mostrar que l’Ajuntament té en compte el poble, algunes d’elles podrien ser: canviar i agilitzar el reglament de participació de la ciutadania al ple, convidar a les entitats a les comissions informatives del ple,  comissió de barraques, comissió de festes, assemblees de barri per escoltar les peticions i necessitats, auditoria pública sobre els pressupostos de l’Ajuntament en què la gent pogués escoltar i preguntar sobre la gestió del pressupost municipal. Per cert, la CUP va demanar canviar i ampliar el reglament de participació al ple i se’ns va votar en contra, també vam demanar una auditoria pública als inicis del 2012 sobre l’estat de comptes de l’Ajuntament, se’ns va dir que es faria el juny del 2012, l’esperem.....i la tornarem a demanar.

Tot i així l’equip de govern ha decidit crear el Consell de Poble. Analitzem la proposta. Primer de tot, pensem que el reglament hauria de ser més ambiciós i concret. S’hauria de marcar un mínim d’objectius i pla de treball, per exemple una quantitat de temes a tractar a l’any, per no caure en processos llargs i ambigüitat que cansen a la població que participa. Demanem també que el tècnic que se li ha adjudicat dinamitzar el Consell de Poble, un cop l’empresa hagi acabat el seu servei, rebi formació en participació i es garanteixi uns coneixements mínims en la temàtica.

En segon lloc, creiem que un Consell de Poble és un òrgan i un projecte municipal prou important com perquè s’hi vinculi tot el ple, i no només sigui una proposta de l’equip de govern com és ara. Al cap i a la fi es diu Consell de Poble, així doncs fem el possible per incloure-hi a tots els representants del poble escollits a les eleccions. L’equip de govern només representa a una part de la població.

Però, el funcionament i els temes que es tractaran al Consell de Poble seran gestionats entre el consell de poble i l’equip de govern, la resta del ple no hi pinta res, és a dir, no tenen perquè passar aquesta informació pel ple, per tant, ens en quedarem al marge totalment, com ha estat fins ara. Entenem que el Consell de Poble ha de ser del poble, i així ho volem, però la part que correspon a l’Ajuntament creiem que s’hagués pogut tenir un gest d’humilitat i consens, i incloure-hi el ple sencer, ja que és un consell de POBLE, incloguem a tots els representants del poble a l’Ajuntament.

No obstant, cal esmentar que la votació a favor del reglament del Consell de poble era molt llaminera, ja que punts com els esmentats a baix, si s’aconseguissin seria un avenç pel funcionament i la transparència en la gestió de l’Ajuntament a càrrec de l’equip de govern.
“La comunicació ha de ser fluïda i absolutament transparent. Cal un retorn meticulós per part de l’Ajuntament, així com un seguiment per ambdues parts de les decisions preses i la seva aplicació”

Finalment, proposem que paral·lelament es treballi per millorar la gestió de la informació de l’Ajuntament, més transparència, més obertura pel treball conjunt al ple, la creació de la comissió de barraques, comissió de festes, assemblees per barris, assemblea de joves, assemblees a les escoles amb la mainada, i així potser tots ens podrem creure una mica més la voluntat del govern per millorar la democràcia al municipi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada