dijous, 6 d’octubre del 2016

Un altre estiu de sequera i tornen les restriccions d’aigua




I tornem a apedaçar-ho fent baixar aigua del Pasteral. I tornem a sentir (o llegir) l’alcalde dient que aquesta és la solució màgica. Obviant que la sequera afecta a tot arreu, i que els regants del Ter, per exemple, han vist reduïda a 1/3 la seva disponibilitat d’aigua.

I sentim parlar i llegim d’abús de l’aigua per part d’alguns i de sobreexplotació de l’aqüífer, coses que no se solucionaran amb l’aigua del Pasteral, al contrari, encara s’agreujaran.

El Ressò del mes passat n’anava tan ple com buida la riera. El problema no és només dels regants, deia, com intentant disculpar-los. I parlava de pous il·legals, referint-se a aquells que des de sempre hi ha hagut a algunes cases velles del poble, i de piscines pirates. I d’una xarxa obsoleta. I de mesures d’estalvi.
Totalment d’acord amb l’estalvi. Som un dels països del mon desenvolupat amb un consum més baix d’aigua per persona en consum domèstic. En això, si encara som capaços de gastar-ne menys, que ho som, ens hem de convertir per força en un referent mundial. 

Però l’estalvi, en termes generals, ha de començar pels que més aigua gasten. Cap al 70% del consum d’aigua en aquest país nostre correspon a usos agrícoles i industrials, i paradoxalment són els que més barata la paguem, si és que la paguen.  Entenem que l’aigua de reg per a productes alimentaris, per necessaris els aliments, tingui un preu més baix, però no la que va per a usos industrials, lucratius, sobretot si va en detriment del subministrament d’un poble, com és el nostre cas. I aquí hi hem d’incloure les plantes envasadores i els vivers, que fan negoci amb la nostra aigua. 

Una tarifació progressiva podria ser part de la solució. “En aquest país qui menys aigua gasta és qui més cara la paga” titulava no fa gaire una contra de La Vanguardia, quan hauria de ser al revés. Una altra part, controlar els pous i captacions de la riera, que segur que també en trobaríem d’il·legals.
Però què podem esperar si per vergonya del país l’organisme que ho hauria de controlar, l’Agència Catalana de l’Aigua, i que ja fa anys va determinar la capacitat de l’aqüífer i el cabal ecològic de la riera, està tan endeutat i entrampat de resultes de la construcció de dessaladores planificades en plena bombolla immobiliària que és totalment inoperant, i només s’atreveix amb els petits, fa malpensar que els grossos els faci por que no destapin qui sap què.

Amb aquest panorama es fa èpica la feina que vol fer la plataforma Riera Viva de recuperar el cabal ecològic i l’entorn de la riera. Diríem que impossible si no fos per l’escletxa d’esperança que ens obre la plataforma NO a la MAT Selva, que amb afany i insistència les coses es poden arribar a canviar.
Nosaltres ja fa uns anys vam proposar la redacció d’un pla d’usos de la riera, que hauria de fer l’ACA però no fa. Ningú no ens va secundar. Insistirem.

I mentrestant el govern segueix mirant cap al Pasteral...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada