dimarts, 25 d’abril del 2017

Abans del ple de 25 d'abril, Artesania


Aquesta és una proposta nostra, sorgida de la preocupació per la desaparició de les feines artesanals i per la pèrdua de qualitat de fires i mercats, i amb la intenció d'afavorir la subsistència de l'economia de proximitat, que els oficis artesans més que ningú encarna, amenaçada per la gran economia i pel gran transport de mercaderies.

Amb sensibilitat i voluntat política els Ajuntaments poden posar el seu gra de sorra per contribuir també al canvi de paradigma econòmic, no només dictant mesures per afavorir les grans superfícies, sinó d'altres per permetre la subsistència de la petita economia de proximitat. Ajuntant petites coses en podem fer de grans.






MOCIÓ PER AL SUPORT I PROMOCIÓ DE L’ARTESANIA.

Ja fa forces anys que hem anat vivint una davallada molt gran i continuada de l’artesania al nostre país. La globalització, l’arribada massiva de tot tipus de productes de països anomenats del tercer món sense gaire o cap control, ha provocat una greu crisi al sector i molts artesans han hagut d’anar plegant, i les vocacions no s’estan renovant.
La manca de sensibilitat de les diferents administracions a l’hora de regular el sector, de desenvolupar la legislació i el sistema tributari d’acord amb les seves realitat i possibilitats, així com l’absència de polítiques de protecció del sector envers els productes esmentats més amunt, han també contribuït en gran mesura en la crisi permanent de l’artesania.
Potser l’exemple més clar, on es veu això, són les fires, que tot i continuar mantenint la denominació d’artesania com un dels seus trets distintius, s’han buidat d’artesans i s’han omplert de parades que revenen productes de tot tipus fabricats a l’altra punta del món no se sap ben bé amb quines condicions laborals ni amb quins controls ambientals, i malgrat això, tant artesans com revenedors són tractats de la mateixa manera, tant pel que fa a la legislació tributària com en les taxes municipals, per exemple.
En el context actual de saturació ambiental, d’alerta de canvi climàtic, on s’estan prenent compromisos a diferents nivells, local, nacional i internacionals per reduir les emissions de CO2, entenent que el gran transport internacional de mercaderies és un factor més de grans emissions, no són poques les veus que recomanen reduir-lo i potenciar el consum  i producció de proximitat, del qual l’artesania n’és un clar exponent.
Tot i que sabem que les capacitats d’un Ajuntament per canviar aquest paradigma són limitades, també pensem que totes les accions que es facin en aquest sentit  constitueixen un altre gra de sorra per col·laborar-hi. Aquest Ajuntament ha pres iniciatives importants que van en aquesta direcció, i que aplaudim, com prendre compromisos per fer la transició cap a un model de producció d’energia renovable i distribuïda, o optar per implantar la recollida de residus porta a porta.
Per tot això animem l’Ajuntament que consideri de continuar amb les petites accions i mesures que contribueixin al canvi de paradigma, i que consideri d’adoptar les mesures que estan al seu abast per tal de donar suport i promoció a l’artesania, especialment l’artesania d’ofici, no alimentària:
1-    Eximir de les taxes municipals en fires i mercats als artesans que fan i venen directament els seus productes sense intermediaris. Donant-los, a més, un lloc central a la fira.
2-    Estudiar la possibilitat d’habilitar un espai per artesans no alimentaris que facin i venguin els seus productes als mercats setmanals del dilluns i del dissabte, sobretot en dates que coincideixin amb festes o ponts, amb la possibilitat d’establir-ne un calendari anual.
3-    Agilitzar tan com sigui possible els tràmits municipals per a la participació d’artesans en fires i mercats, i habilitant també tots els sistemes electrònics tenint en compte la reducció de la càrrega ecològica que suposa l’eliminació de l’ús de paper.
4-    Promoure els intercanvis culturals i d’ofici entre artesans i amb la població amb exposicions, xerrades i tallers, comptant amb la col·laboració dels artesans del poble i comarca.
5-    Reduir o eximir als artesans de les taxes municipals en locals comercials.
6-   Donar suport i promoure els canvis legislatius que afavoreixin una millor regulació i protecció del sector i que en permetin la subsistència.
7-    Fer difusió de totes les accions que faci aquest Ajuntament.

 

Santa Coloma de Farners, 25 d’abril de 2017.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada