dissabte, 18 de juliol del 2015

La CUP al CONSELL COMARCAL DE LA SELVA

Discurs al Ple de constitució del Consell Comarcal de la Selva

15 de juliol de 2015



CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR – POBLE ACTIU



La Candidatura d’Unitat Popular entra, per primera vegada, a formar part del Consell Comarcal de la Selva al obtenir 7 regidors i 2423 vots a la comarca.

Els consells comarcals neixen al 1987 amb la voluntat de ser el nexe directe entre el govern de la Generalitat i els municipis, entre el govern central i l’administració local, però la seva trajectòria durant els 27 anys que porten de funcionament no ha estat la més desitjada: han duplicat administracions i competències sense afavorir el desenvolupament de la democràcia.

La construcció d’un estat propi planteja una oportunitat única per repensar el paper de tots i cadascun dels diferents nivells de l’administració i prescindir de limitacions imposades per marcs constitucionals externs. La CUP ha defensat i defensarà sempre els models polítics que es construeixen des de baix cap a dalt, es a dir, des dels municipis fins a l’administració central. Pensem que els nuclis de població han de tenir la potestat de decidir tant a nivell de divisió territorial (a quin municipi pertanyen, per exemple) com a nivell competencial (cal donar el màxim poder als ajuntaments i deixar que els organismes comarcals assumeixin les funcions que lliurement acordin delegar-los els municipis).

Les diputacions provincials han de desaparèixer perquè representen l’administració de l’estat colonial que ens oprimeix i ens administra des de la metròpolis i, en canvi, els consells comarcals han d’adoptar la funció de coordinació, de suport i de mancomunar serveis entre els diferents municipis de la comarca. Al mateix temps els consells comarcals han de prescindir dels càrrecs polítics i no reproduir l’esquema institucional de representació política que fins ara ostenten les diputacions i els mateixos consells comarcals. Els consellers comarcals estem obligats a ser càrrecs electes dels nostres municipis, per tant dupliquem càrrecs institucionals, primer tema a qüestionar i a proposar canvis dins la modèstia de la nostra representació dins aquesta institució.

El que hem vist d’aquest consell comarcal des de fora, com a ciutadanes, no ens agrada. No ens agrada saber que el Consell Comarcal de la Selva està implicat en diversos casos de corrupció, amb un president imputat, amb problemes en la tramitació de les concessions dels menjadors de les nostres escoles. No ens agrada el seu sistema presidencialista i la separació que produeix entre representants i representades. Volem un Consell Comarcal que impulsi la gestió pública dels serveis, amb transparència i amb la participació de les persones que en són usuàries i el poble en general.

El país que volem construir el volem desenvolupant eines de democràcia, un país on els càrrecs electes i les institucions estiguin al servei de la població, sense privilegis ni distincions. Apostem decididament per retornar el poder de decisió a les classes populars portant al si del Consell les lluites del carrer com ho fem dins els ajuntaments.

Estem convençudes que la societat del segle XXI ha de ser una societat sense discriminacions ni opressions de cap tipus, sense estructures patriarcals ni sexisme, i és per tot això que reafirmem l’esperit constructiu i transformador de l’esquerra independentista del nostre país. Volem la independència dels Països Catalans i alhora la transformació social. La veritable transformació de la nostra societat s’ha de portar a terme de la mateixa manera que es vol construir el model de tots els nivells de l’administració: des de baix cap a dalt.

Per finalitzar recordem les paraules de Rosa Luxemburg:

Per un mon on siguem socialment iguals, humanament diferents i totalment lliures.


Moltes gràcies.

Visca la terra!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada