dimarts, 7 de juliol del 2015

Resum del ple del 29/06/2015



Ara fa quatre anys...



L'Eloi Ginestà, primer regidor de la CUP a l'Ajuntament de Farners de la Selva va començar a redactar, dins aquest espai, tots els esdeveniments que es desenvolupen a la sala de plens. L'Albert Teixidor va continuar i d'altres companyes s'han afegit a la redacció de temes que s'han treballat al llarg de tota la legislatura. Pensem que la feina feta ha estat excel·lent i volem continuar amb el relat dels fets, que del contingut se suposa que s'encarregarà el secretari amb una correcta i acurada redacció de les actes ara que té nova ubicació dins la sala.

Comencem, doncs, aquesta nova etapa amb el relat del primer ple extraordinari, el del cartipàs.


Dilluns 29 de juny – 2015

Primer ens crida l'atenció que el secretari ha canviat d'ubicació, ja no està assegut a la dreta de déu pare sinó al mig d'aquest semicercle tan poc acollidor en el que seiem la resta de regidores, serà el primer símbol d'un canvi en les formes? Però... i el contingut canviarà?

Segona sorpresa, l'interventor ens acompanya en aquest primer ple també assegut com el secretari al mig del semicercle, serà sempre així?

La sala de plens plena, aquesta no és una sorpresa sempre que comença una legislatura diferent la sala s'emplena. Què hi ha de diferent? Després de 20 anys hi ha un nou alcalde i d'un partit diferent i, a més a més, aquest nou equip de govern governarà en minoria.

Comencem a tractar punt a punt:

1.            Periodicitat sessions ordinàries del Ple.
Mensuals, tothom d'acord. La CUP planteja que creu innecessària la darrera frase però s'acorda mantenir el text original.

2.            Creació de la Comissió Informativa.
L'alcalde fa una esmena al text enviat (s'ha de revisar!!!)  la comissió es reunirà una setmana abans i no 12 dies abans com diu el text de la proposta d'acord enviada  per correu.
L'alcalde planteja que es volen crear comissions sectorials de treball que no siguin del ple però que alimentin la comissió informativa proposa que comencin a treballar aviat i que les propostes tinguin la documentació complerta a temps per ser lliurada a la comissió informativa.
La CUP planteja que això hauria d'haver quedat reflectit en el cartipàs i s'acorda que es prendrà l'acta com a reflex de l'acord.

3.            Creació de la Comissió Especial de Comptes.
S'aprova.

4.            Assignacions als grups polítics i càrrecs electes.
No s'aproven les assignacions dels grups municipals i dels càrrecs electes 8 vots a favor i 9 en contra.
PSC: no l'aprova perquè pensa que l'alcalde d'un poble com Santa Coloma ha de tenir dedicació a temps complert.
CUP: no l'aprova perquè creu que no són moments per carregar l'Ajuntament amb  més despesa, i que si volen retribuir tothom que es reparteixin les 5 retribucions legals entre les 8 regidores de l'equip de govern.
CIU: accepta l'augment de despesa per les regidores que no formen part de la junta de govern (implica el pagament de la Seguretat Social), tot i que planteja pregunta sobre la possibilitat de crear comissió assessora. No accepta l'augment de sou de l'alcalde (si està al 73%, que cobri el 73% del sou de l'alcalde anterior i no del màxim: 25000€).
ERC: aquesta comissió (CiU) hauria estat una solució artificiosa. Poc sentit en no reconèixer la feina de les regidores. Les retribucions no estan fora de mida per les responsabilitats. En casos anteriors ERC no s'hi va oposar. La fórmula no és reduir sous, sinó augmentar els que són baixos.

En Carles Roca (CIU) pregunta per vot per separat. Secretari: està plantejat com un sol punt. Sylvia Barragan (CUP) insisteix en el mateix.

5.Creació de grups municipals
S'aprova.
6. Donar compta de la composició de la Junta de Govern Local i de les delegacions de l'alcaldia.

Després de donar compte de les delegacions, els regidors intervenen per explicar les línies mestres:

1) Regidoria d'Educació, Ocupació i promoció econòmica, Teresa García (MES) planteja les següents línies generals de la seva regidoria:
     “ser regidor no és tenir un càrrec, sinó tenir una responsabilitat i exercir-la”.
                    Educació: lloc central, font de riquesa, foment de l'emancipació. Desenvolupar Pla Educatiu de Ciutat, Necessitats Educatives Especials, Centre de Recursos Pedagògics. Coordinar ofertes amb cultura, salut, medi ambient
                    Ocupació: emprenedoria, cooperatives i micro empreses, facilitats per ubicar empreses, formació, iniciatives factibles per a crear llocs de treball.

2)  Regidoria d'Urbanisme i Governació, Ricard Pujol (ERC) planteja les següents línies generals de la seva regidoria:
                    Governació: Ordre, Seguretat, Servei a les persones
                    Urbanisme: model de ciutat, revisió del POUM amb el màxim de consens
                    Medi Ambient (sic): recollida selectiva, estudiar propostes alternatives, promocionar la deixalleria. Pla General de l'Ús de l'Aigua fent valer l'ús públic.

3)  Regidoria de Comunicació, Promoció de la ciutat, Festes i Participació Ciutadana, Carme Dilmé (ERC) planteja les següents línies generals de la seva regidoria:
                    Festes: coordinar + part activa. Incentivar Pa amb Tomàquet, crear noves festes (de la gent gran, p. ex.)
                    Comunicació: cuidar continguts i canals (xarxes socials, cartelleres)
                    Participació: ens cal un ROM (Reglamentació d'Ordenació Municipal) redefinir el Consell de Poble, participació de les entitats al ple. Consultes populars. De mica en mica i poc a poc.

4) Regidoria de Joventut o Obres i Serveis, Manel Barroso (ERC) planteja les següents línies generals de la seva regidoria.
                    Joventut: nou pla local de joventut, cercle jove, autogestió de recursos.
                    Obres i Serveis: potenciar la línia verda.

5) Regidoria d'Acció Social i Habitatge, Anna Camps (ERC), planteja les següents línies generals de la seva regidoria:
                    acció social: coordinació amb entitats, parlar amb la PAH per prevenir desnonaments i amb els bancs per prevenir situacions de risc.

6) Regidoria de Cultura, Jordi Armengol (ERC) planteja les següents línies generals de la seva regidoria:
                    Cultura: complicitat educació-cultura. Agents culturals i creadors locals. Oferta estable pels equipaments.

7)           Regidoria de Medi Ambient, Salut i esports, Jordi Sitjà (ERC) planteja les següents línies generals de la seva regidoria:
                    Salut: hàbits saludables. Animals de companyia
                    Medi Ambient: protegir, estalvi energètic, contaminants (soroll, etc.), conservar espais, ordenació dels horts urbans.
                    Esports: de competició i de participació, amb família, escolar, femení. Estudiar nous equipaments. Respecte a la natura i regulació de l'esport.

Tots lloen el “magnífic traspàs” que han rebut.

No es menciona dins el ple que el Sr. Joan Martí, com a alcalde electe es responsabilitza de les àrees de Hisenda i Transparència.

S'aprova tot el punt ja que son decisions de l'equip de govern i d'adequació al nou consistori de la Comissió de delimitació i nomenament de les noves regidores com a membres nats al Consell d'Administració de l'OA Residència Geriàtrica Sant Salvador d'Horta i com a representants municipals a la Junta General de l'empresa mixta Aigües colomenques SL.

Què hi ha de sou... perdó de nou?

Potser hauríem d'agrair a ERC que faci servir part del nostre programa per presentar-lo com a línies generals de la seva proposta, gràcies Ricard per mencionar la revisió del POUM, de treballar per un bon ús de l'aigua i de parlar de propostes alternatives a la recollida selectiva que es fa al poble... dissenyem un nou model de poble, un model de poble a 20 o 30 anys i no pel temps d'una legislatura; gràcies Manel per mencionar el Cercle Jove... com a centre cívic o com a hotel d'entitats? Això si que no va quedar clar; gràcies Anna per parlar dels desnonaments i de coordinació amb la PAH.


En definitiva és la nostra segona legislatura dins el govern local i continuem amb la nostra decidida aposta per a la transformació social dins un nou país... esperem veure canvis, de moment el primer canvi que s'ha vist és que el nou govern local arriba al primer ple en minoria i no aconsegueix l'aprovació del 100% del seu cartipàs. Això ens ensenyarà a totes que les decisions han de ser gestionades des del ple i no des de l'equip de govern en solitari, en altres paraules la governabilitat s'exercirà de forma realment transversal?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada