dijous, 9 de juliol del 2015

Per què la CUP no ha entrat al govern municipal?



Perquè la CUP no ha entrat al govern municipal


El vot a les passades eleccions municipals del 24 de maig va significar un canvi molt clar en la voluntat dels farnesencs i farnesenques. Aquesta és la lectura que fem dels resultats i ens reafirmem en la decisió que vam prendre a l’assemblea oberta del 29 maig, amb l’assistència d’una seixantena de persones, de votar la investidura d’ERC a l’alcaldia.
Davant la possibilitat d’incidir en un canvi en el funcionament de l’Ajuntament i en l’acció de govern, també hem mantingut converses durant un mes per tal de valorar la possibilitat d’un pacte de govern.
La negociació no ha reeixit per diversos motius.
El principal ha estat que no hi hagut un acord clar sobre el programa i les prioritats de govern, o sigui, sobre les coses que es volen fer i com. Mentre que la concreció clara d’això per nosaltres és essencial, ens hem trobat que no era igual de prioritari pels altres dos grups implicats.
S’han donat, a més a més, dues vies de negociació diferents. Mentre nosaltres hem insistit en el programa, els altres dos grups prioritzaven el repartiment de les àrees de govern (regidories), cosa en la que no hem volgut entrar sense tenir abans clares les prioritats en l’acció de govern, la manera de treballar i el funcionament general de l’Ajuntament.
I al final la proposta de cartipàs (repartiment de les regidories), que la vam haver de demanar, tampoc no ens ha agradat i considerem que no es corresponia al pes dels resultats electorals de cada grup. Pensem que ens tocaria més que la regidoria de participació i transparència que ens oferien, amb l’afegit que ja d’entrada ens trobàvem amb un dèficit de transparència havent de demanar el cartipàs.
Tampoc hem estat d’acord amb la proposta de retribucions dels regidors i regidores, que suposava un augment de les retribucions pel govern i una minva de les de l’oposició, i per això hi vam votar en contra al ple.
Hi ha gent que no entén que votem la investidura d’un alcalde i que després no entrem al govern. Hi ha més opcions, i ja ho vam dir d’entrada que es podia fer un govern en minoria, perquè érem ben conscients de les diferències en el programa i en la manera de fer dels tres grups implicats. I tampoc considerem que aquesta opció sigui tan dolenta, perquè un govern en minoria es veurà obligat a negociar amb uns o altres les coses que vulgui tirar endavant, no podrà imposar sense més les seves propostes, com tenia el costum de fer CiU, i forçosament serà més obert i participatiu.
Però alguna cosa més considerem que hem avançat, d’entrada ja tenim els plens mensuals, i encara que ja sabem per l’experiència dels darrers quatre anys que ERC no entén ben bé com nosaltres les nostres propostes, en part se les fa seves. No som al govern, però volem trencar amb la dicotomia govern-oposició, volem seguir proposant altres maneres de fer i d’entendre la política i ens mantindrem oberts a treballar i col·laborar en tot el que puguem per millorar el poble i la vida de la seva gent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada