dimarts, 20 d’abril del 2021

La tala d’arbres a SACORE – Article de l’Associació al Ressò – Setembre 2020

 

Una veïna va fer un grup de Whats App compartint el que estava passant, alguns ja n’estàvem assabentats, d’altres no perquè eren fora. Des del grup es va anar fent difusió a tots els veïns. Es va compartir també la legislació en què es basava l’Ajuntament de Santa Coloma i el Consell Comarcal de la Selva, per a fer aquesta salvatjada. 

El nostre ajuntament havia passat el Consell Comarcal de la Selva la competència per a l’execució del que diu el Decret 123/2005 de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana. Aquesta llei determina una sèrie de mesures a aplicar a les urbanitzacions per a prevenir-les d’incendis. Com també estableix, que en segons quines zones, com parcs, zones verdes, amb un informe d’un enginyer forestal on s’apliquin mesures de prevenció però sense la necessitat de tallar més de la meitat dels arbres dels terrenys és perfectament compatible amb prevenció d’incendis.

Es va decidir fer una reunió des de l’Associació de Veïns, es va convidar a l’Alcaldessa, però no va venir. Això si, van passar dos o tres cops la policia... A la reunió vàrem informar i vàrem parlar dels passos a seguir per a poder aturar la tala. 

Vam enviar instàncies a l’ajuntament perquè pares la tala, però no ens feien cas. Vam trucar, enviar emails, però no ens feien cas. Després ja només parlàvem amb la secretaria de l’alcaldessa. El dia 31 D’agost, es va decidir anar a l’ajuntament amb pancartes i tornar a presentar una altra instància amb les firmes recollides, més de 300 signatures en 3 dies. Finalment va arribar l’alcaldessa que va decidir acudir a La font de  l’Alemany a les 11 h amb el regidor Jordi Sitjar i els tècnics del Consell Comarcal de la Selva. Bàsicament ens van donar el dret a la rebequeria i ens van dir que tot estava correcte, i que simplement aplicaven la llei. Però nosaltres no estàvem d’acord. Allò era una destrucció del nostre parc. Van tallar pins pinyoners, roures i alzines de més de 50 i 100 anys, han deixat el pi pinastre, que tots estan malalts, han deixat arbres amb copes molt d’anyades on molts d’ells moriran. Han deixat arbres molt, moolt petits i s’han endut els  més vells. Ens estàvem espoliant davant dels nostres ulls. I l’ajuntament ho veia tot correcte. A part, l’empresa que realitzava els treballs cometia altres irregularitats, el lloc no té cap mena de senyalització, els treballadors no portàvem la roba adequada ni els equips de protecció... 

L’associació insistia a través dels canals oficials que s’aturés la tala i seure a parlar, però també en fèiem pressió a través dels mitjans de comunicació i xarxes socials. Com veiem que apel·lar al diàleg no funcionava amb l’ajuntament vam decidir contractar a un enginyer forestal independent que ens fes un informe sobre la situació. Senzillament vam contactar amb AGROFOR, ens va passar una llista de 3 enginyers, vam trucar al primer, en Marc Garfella, va dir que vindria, visitaria el lloc i finalment ens enviaria un informe. En Marc Garfella és un professional que també executa contractes públics per tant teníem els dos vessants. Només arribar al lloc, ens va dir: “jo ara mateix  si estiguessin treballant aturaria les obres, no hi ha senyalització”. Li vam mostrar tot el Parc de la Font de l’Alemany, també li vam ensenyar les franges perimetrals. Les famoses franges que l’ajuntament en la seva pàgina afirmava que s’estaven netejant. No senyors! Les franges fa anys que no es netegen. Nosaltres estem totalment d’acord que les franges es netegin, el que no estem d’acord és en la destrossa i en l’espoli d’arbres que ens estàveu fent al nostre parc. L’informe de l’enginyer ho diu molt clarament, en el Parc es poden aplicar altres feines per a la prevenció d’incendis i funcionaria igual i no seria necessari la tala que s’ha fet. L’informe el podreu trobar a les xarxes socials. Deixa n’evidencia que els treballs de l’ajuntament responen a un aprofitament de la llenya...

Vam consultar a advocats, i van anar a informar-se al Consell Comarcal, i ells mateixos ens van dir que des del Consell els hi deien que l’ajuntament ho havia decidit aturar per a donar una millor informació els veïns. No ens ho acabàvem de creure... Però quan ens va arribar un email de l’Alcaldessa comunicant-nos que havien decidit parar la tala fins a poder parlar amb els tècnics de la Generalitat i Diputació i poder explicar als veïns de forma més extensa el que properament reprendran. Era una realitat, que ho havíem aturat!

Per cert, nosaltres no necessitem més informació, estem prou ben assessorats per bons professionals. I sabem que tal com estaven fent les coses no eren les correctes. Simplement volem que abans de fer quelcom al nostre parc i zones verdes se’ns informi i arribem a un acord sobre què es vagi executar, perquè no es destrossin cap zona més.  

Ja els hi hem fet saber que, una vegada aturada la tala, restem a la seva disposició perquè ens diguin dia i hora i l’associació acudirà amb els seus enginyers per a consensuar l’actuació a les nostres zones verdes i parcs. 

Fins aleshores no aturarem les nostres reivindicacions, esperem la convocatòria al més aviat possible!



 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada