dimarts, 20 d’abril del 2021

MENJADORS LLAR D’INFANTS – FARNERS DE LA SELVA

 

Setembre de 2020

 

 

 

1.     Prèvia

 

-       Ens assabentem d’aquesta problemàtica arran d’un missatge que rebem de l’AMPA del Tabalet i que ens ho va fer arribar el nostre company RC. L’adjuntem:


Benvolgudes famílies, 

 

En la reunió del Consell Escolar de les llars que va tenir lloc ahir se'ns va informar que a partir de dilluns l'empresa que prestaria el servei de càtering seria Scolarest i que, per tant, Can Gurt no seguia portant el càtering als nostres infants. Des de l'AMPA considerem que aquest canvi no garanteix la qualitat del menjar que creiem que s'ha de donar als nostres infants. Tenint en compte que el menjar, el menú, la qualitat i la proximitat del menjar que es portava als nostres infants era molt bona, posem , per coneixements propis, en entredit la qualitat del menjar que es vol servir a partir d'ara. 

La licitació que es va fer, en un primer moment, exigia en el LOT del càtering una sèrie de requisits inusuals en qualsevol altre licitació (subministrar aigua, material de desinfecció i servei de neteja entre torns, entre altres). Aquests requisits han obligat a Can Gurt a retirar la oferta presentada ja que és totalment impossible fer-se càrrec de totes aquestes despeses extres mantenint la qualitat i el preu del menú. 

Tenint en compte la situació actual i, sabent que aquest fet posava en qüestió el menjador a partir de dilluns, l'Ajuntament ha decidit adjudicar un contracte de dos mesos a l'empresa Scolarest quan s'hagués pogut continuar fent amb Can Gurt, mentre no es tornava a licitar. Sembla que a l'Ajuntament no li ha interessat, restant qualitat i proximitat a un menú que estava clarament configurat pels menors de 0 a 3 anys. Amb aquest missatge explicatiu volem fer-vos conèixer la situació, amb la qual estem en total disconformitat. 

 

Independentment de la mala gestió de l'Ajuntament (tant en la configuració del plecs com en la gestió de la situació) som molt conscients que les conseqüències les patiran els infants, que per les edats primerenques que tenen no es mereixen un servei mancat de qualitat.

 

Quin servei públic es vol donar? AQUEST? EXIGIM MENÚS DE QUALITAT I DE PROXIMITAT. AMB 'ALIMENTACIÓ DELS NOSTRES INFANTS NO S'HI JUGA.

 

 

-       La CUP Farners ha publicat, a les seves xarxes, crítiques al model que s’ha dissenyat pel començament de curs als menjadors de les llars d’infants, ja que s’ha optat per fer licitació i l’empresa que va guanyar el concurs, CAN GURT, ha renunciat perquè no pot assumir els costos del que se’ls hi demana. La solució, des de l’ajuntament, ha estat contractar durant dos mesos a l’empresa EUREST fins que es decideixi l’opció definitiva.

 

Els darrers anys les educadores feien el monitoratge i d’ençà que es va arribar a l’acord de les 35 hores les mateixes treballadores reclamaven el servei de monitoratge.

 

2.     Trucada de l’alcaldessa a la regidora, SB. 14.09.20

 

Els menjadors de les llars no havien estat mai trets a concurs públic i això ens feia estar de forma il·legal per tant calia fer unes bases i fer el concurs. L’equip de govern va decidir fer dos concursos per separat:

 

-       Menjador             guanyat per CAN GURT, va renunciar i ara haurà de tenir una doble 

Sanció: econòmica (no sabia quina quantitat) i tampoc podrà contractar amb cap administració pública (tampoc sabia quant de temps).

A què es deuen aquestes dues sancions? A què va signar l’acord 

d’acceptació de les bases i malgrat que no firmis el contracte posteriorment has quedat tacat per a l’administració pública.

-       Monitoratge         guanyat per una empresa que es diu, no ho recordava del tot bé (?), 

Centre de suport a les famílies La Mainada de Sant Sadurni d’Anoia.

Que tampoc es pot incorporar ara mateix, ha demanat un termini que 

tampoc sabia quant temps era, per incorporar-se a la feina. Mentrestant les educadores continuen fent el servei del menjador.

 

-       Neteja de les llars i de les escoles: la faran les mateixes treballadores de neteja de

l’ajuntament que faran una hora més al migdia a cada una de les llars i 

del Castell. A Sant Salvador en faran 2 hores perquè és molt més gran.

Aquí també s’haurà de fer ampliació del servei, però encara no ho tenen

Clar (?).

 

-       Conclusió com que CAN GURT els va deixar penjat ells, per casualitat, van parlar amb La Salle i aquesta els hi va recomanar EUREST que va acceptar pels següents dos mesos però com tampoc estaven preparats CAN GURT ho va fer la setmana passada i ells s’han incorporat aquest dilluns. I ara pendents de resoldre el tema.

 

3.     CAN GURT, trobada amb la GG i la seva mare, 15.09.2020, per la CUP: SB.

 

Petit recull històric...

 

Can Gurt ha portat els menjadors de les llars des del curs 2001-2002, el 2006 reformen la cuina per adaptar-la a les normatives sanitàries. És ben cert que no s’havia fet mai concurs públic.

 

La CD els hi comenta durant el confinament que s’haurà de fer concurs públic i que volen licitar menjador + monitoratge. Can Gurt respon que elles volen continuar fent el servei de menjador però que no es veuen en cor de gestionar el tema monitores. La CD els hi diu que faran concurs per separat.

 

En una posterior visita de la SR i la CD els hi comenten que la licitació no podrà ser aquest estiu i que segurament tot el procés es farà al setembre/octubre i que elles començaran com cada any el menjador al setembre fins el moment d’adjudicar el concurs.

 

El 31.07.2020 li truca la SR per dir-los que la licitació ja està en marxa i que tenen de termini fins al 15.08.2020 per presentar la proposta. S’afanyen a presentar tota la paperassa i cometen l’error de NO LLEGIR les prescripcions tècniques on, a més a més del menjar s’han de fer càrrec de:

 

·      Portar aigua per la mainada

·      Neteja de l’office i la cuina 

·      Maquinària i parament a càrrec de Can Gurt (reparació o reposició en cas de fer-se malbé)

·      Productes de neteja

 

Se’ls adjudica el concurs, són les úniques que s’han presentat, i els hi demanen que presentin més de documentació, tenen termini fins al 09.09.2020, s’afanyen i o presenten tot el 03.09.2020. Encara no han firmat cap contracte però si l’acceptació de les bases.

 

El 07.09.2020 l’EF. Directora de les llars li truca per enllestir tot el necessari per començar el curs, parlen de menús, etc. I finalment li comenta com faran el tema de la neteja, la GG es queda sorpresa i li demana temps per llegir el contingut de les prescripcions i s’assabenta del gran error que ha comés.  

 

Consulta el seu advocat i li diu que presenti instància renunciant a l’oferta, ho fa i li comenta a l’EF que ho deixa però que ella començarà el menjador sense problemes per tal de no deixar el servei sense fer.

 

08.09.2020, la GG intercanvia missatges amb la SR demanat que es revisi el cas i la senyora li diu que no hi ha res a fer, que parli amb la NG que ella li explicarà el tema.

 

Rep una trucada de la secretària, NG, on li diu que ha causat un daltabaix a l’ajuntament i l’amenaça que si no retira les instàncies on renuncia al concurs la podran sancionar amb uns 4.200 € (3% del total de la licitació) i amb la no concurrència a altres concursos públics. També li demana que pugi la RC de 600.000 €  a 1.000.000 €.

La SR no li torna les trucades i la CD... ayyy teta jo tampoc ho sabia!

 

Característiques tècniques del servei prestat:

 

-       Preus 2019/2020:

·      Menú triturat:  3,70 €

·      Menú de dos plats i postres:  4,80 €

 

-       Preus licitats pel curs 2020-2021

·      Menú triturat: 4 €

·      Menú de dos plats i postres:  5 €

 

-       El Tabalet té 44 menús de plat i 16 triturats

-       La Mainada té 40 menús de plat i 8 triturats

 

Justifica aquest petit increment en els menús (0,30 i 0,20) per utilitzar més producte fresc i peix de millor qualitat.

 

Detalls del servei de monitoratge:

·      6 monitores (3 + 3)

·      2 auxiliars de cuina (1 + 1)

 

Quina reclamació veuen correcta:

·      Admeten que es van equivocar i no van llegir tot el contingut de les prescripcions tècniques (van confiar en tot el que havien parlat amb la SR i la CD) només van llegir les prescripcions administratives per preparar tota la documentació.

·      Es van oferir per fer el servei fins a la nova licitació i la N no els ho va permetre.

·      Demanen que no se’ls imposi la sanció econòmica

·      Que puguin tornar a licitar sota unes bases que no contemplin ni el tema maquinària ni la provisió dels productes de neteja amb una bona apreciació: elles no tindran control sobre el personal que els utilitzi (seran treballadores de l’altra empresa).

·      Estan disposades a fer la neteja de taules i cadires i proveir d’aigua a les alumnes.

 

Ens hem compromès al següent:

·      Fer escrit a les xarxes basant-nos en la falta d’empatia de l’equip de govern envers el comerç local i el producte de proximitat i demanar la no sanció econòmica (és a voluntat política) i que es puguin presentar al proper concurs. Recordem que EUREST té contracte per 2 mesos.

·      Abans de fer qualsevol publicació compartir-la amb elles (política de respecte a les seves decisions).

 

4.     Crítica bàsica:

·      No han convocat Consell Escolar Municipal per parlar del tema

·      Sempre prefereixen externalitzar a grans empreses que ja treballen pel CC de la Selva

·      No ho han fet en el moment que tocava... saben que l’any que ve ja no serà alcaldessa i volia deixar “atado y bien atado” el tema???

 

5.     Proposta de post al face per demà, a consensuar amb elles:

 

Continua el desgavell a Farners

 

La falta d’empatia de l’equip de govern envers les seves veïnes i veïns és monumental, només ens faltava en aquest començament de curs el tema dels menjadors de les llars d’infants.

 

Deixarem el menjar de la nostra mainada en mans d’una empresa que ni tan sols pertany a la Unió Europea perquè és una filial d’una multinacional anglesa? Deixarem que prevalgui, com sempre, el benefici empresarial per sobre de la qualitat del servei? No donarem suport al comerç i al producte de proximitat? No parlarem amb les famílies afectades per saber quina és la seva opinió? 

 

Ens poden donar totes les explicacions legals que calguin, pot ser totalment legal el que estan fent però, en cap cas, és legítim actuar sense la imprescindible participació de les famílies i de tota la comunitat educativa.

 

La mateixa empresa local guanyadora de la licitació reconeix que es va equivocar perquè no va llegir la totalitat de les prescripcions tècniques i que ha hagut de renunciar  a causa de les condicions pensades per a grans empreses i no pas per PYMES. Tot el sistema legal de contractació pública està pensat per afavorir les grans empreses que disposen de molts recursos. L’administració local, la més propera a les veïnes i veïns, hauria de vetllar perquè les licitacions de les contractacions locals arribin, en temps i forma, al teixit econòmic del poble en lloc de perdre’s en el bosc de la premsa oficial.

 

Pensem-hi!

 

6.     Entrevista amb l’AMPA de la llar d’infants Tabalet, divendres 18.09.20

Per l’AMPA:  Maria i Alba

Per la CUP:   SB

 

Ens confirmen totes les informacions que havien rebut per part de les dues entrevistes anteriors.

 

Estan molt en contra de SCOLAREST, volen recuperar el servei de Can Gurt. La MLL treballa en un ajuntament i té claríssim que això es pot tornar a licitar, només cal voluntat política, retrocedir la licitació i canviar les bases.

 

Són molt crítiques amb les directores de les llars, no tenen veu pròpia, només estan al servei de l’ajuntament. Pel tema monitores, per exemple, va en contra del seu projecte educatiu de centre contractar una empresa externa i allunyada del territori (la guanyadora de la licitació és de l’Anoia!), pensen que el millor hauria estat contractar una o dues TEI (tècniques d’educació infantil) a jornada completa. Les bases de la licitació parlen de monitores de lleure i no pas de TEI’s. També el tema de les ràtios és un tema molt controvertit, tenen una ràtio de 20 nens i nenes a P2, impossible d’atendre a tota la mainada.

 

També són molt crítiques amb la SR i la CD. 

 

El dia 23 tenen entrevista amb tota la plana major: SR, CD, directores de les llars, etc.. Ens comentaran després. 

 

Han fet article pel ressò, està molt ben redactat. I nosaltres els hi hem passat enllaç al Diari de Girona que també ha publicat la notícia.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada